תכנון מטבחים לעסקים כמו אירועים וקייטרינג, וגם לעסקים קטנים, כמו מסעדות ובתי קפה, מצריכים היערכות מוקדמת, חשיבה על צרכים, תקציב וגודל החלל. שימו לב שכשמדובר במטבח תעשייתי הצרכים שונים ממטבח ביתי. אף שגם כאן יש ללא ספק חשיבות לנראות של המקום, הפונקציונליות חשובה אף יותר. המטבח, תפקידו המובהק, הוא לשמש כמקום עבודה נוח ובטיחותי לטבחים, לשפים, לעובדי המקום, וככזה עליו לתת מענה מקצועי לכל הפרטים שיובילו להוצאת מנות מושלמות לשביעות רצון הלקוחות. כשמדובר באולם אירועים, מטבח מוסדי, מסעדה או בית קפה, המטבח הוא מרכז העשייה ובכך חשיבותו. הצלחתו של העסק תקום או תיפול בזכות המטבח. על כן, על מנת להקים את המטבח המנצח, חשוב להקפיד על כמה עקרונות, בסיסם בתכנון מוקדם ומוקפד.
פונקציונליות זה שם המשחק בעיצוב מטבח מקצועי
מטבח מסחרי מעוצב בצורה מוצלחת יאפשר לעבודה במטבח לזרום בצורה חלקה ובכך ימקסם את יעילות העובדים והמכשור במקום. בניגוד למטבחים פרטיים, החשיבות במטבח מקצועי/מסחרי הוא ביעילותו העסקית, הדגש הוא יותר על פונקציונליות, היגיינה ובטיחות ופחות על עיצוב ומראה. זאת, אלא אם כן מדובר במטבח פתוח ללקוחות, המהווה חלק אינטגרלי מפעילות המסעדה.
1. חשיבות התפריט לעיצוב המטבח המקצועי
האדם החשוב ביותר בתהליך העיצוב הראשוני של מטבח מקצועי או תעשייתי הוא השף הראשי. לפני שאתם יוצאים לדרך בתכנון ובעיצוב של מטבח מקצועי, חשוב להבין מהשף, מצוות המטבח, את הצרכים הייחודיים לבית העסק. הצרכים משתנים בהתאם למנות המוגשות במסעדה, הכמויות, שילוב האלמנטים במנות, מהירות ההגשה ועוד. התפריט עצמו הוא זה שישפיע על איך שבסופו של יום ייראה המטבח. צרכי צוות המטבח, ובראשם השף הראשי, הם שיובילו אותנו לתכנון הראשוני של המטבח. בהתאם נדע מה חשוב שיהיה במטבח, על מה לוותר ומה אסור שיהיה.
2. כשהעיצוב מייעל את העבודה
בעיצוב מטבח מקצועי חשוב להקפיד על חלוקה נכונה של החלל. אנחנו צריכים לאפשר לצוות המטבח לעבוד בו עם מינימום הפרעות ולמקסם בצורה הטובה ביותר את הליך הבישול. למעשה, אנחנו לא מבקשים לייעל רק את עבודת הטבחים, כי עם את כלל העבודה של אנשי הצוות, כולל המנהלים, המנקים, המלצרים וכו'. מטבח מקצועי משגשג, בין היתר, בזכות עבודת צוות יעילה ותקשורת ברורה. כל אחד מאנשי צוות המטבח צריך להבין את תפקידו ואחריותו, וצריכים להיות קווי תקשורת פתוחים בין חברי הצוות ובין צוות חזית הבית לעורף הבית. שיתוף פעולה ותיאום הם חיוניים לפעולה חלקה ומשכך חלוקת חלל נכונה, עיצוב נכון של פינות העבודה, של מעבר המנות בין חלקי המסעדה צריך להתאים לצרכים הייחודיים לעסק.
ייעול השטח הפנוי חיוני במטבח מקצועי. כל סנטימטר צריך להיות מנוצל ביעילות כדי להכיל את כל הציוד הדרוש, אזורי אחסון, תחנות עבודה ומסלולי מחזור. ניתן להשיג זאת באמצעות תכנון מוקדם של חלל המטבח, ולכלול בו שימוש באחסון אנכי, ציוד רב תכליתי ועקרונות עיצוב ארגונומיים.
3. הקפדה על זהירות ובטיחות
כבעלי עסק, ולא משנה אם מדובר בבית קפה, במטבח מוסדי או באולם אירועים, כולנו רוצים לשמור על חיי העובדים ולמנוע סכנות מיותרות. על כן, יש להקפיד במטבח מקצועי על כל התקנות ההכרחיות להבטחת שלומם – אוורור ראוי, פתחי יציאה פנויים, שמירה על היגיינה ושימוש בציוד מטבח תקני ואיכותי. מטבחים מקצועיים משתמשים לרוב בחומר נירוסטה לצורך שטחי העבודה והסיבה לכך היא כי מדובר בחומר שקל לניקוי ולשמירה על היגיינה. בנוגע לציוד המקצועי, התנורים, הכיריים, הטאבון וכל ציוד נוסף אחר, חשוב להקפיד על רכישה מחברות איכותיות ואמינות, כך שתהיו בטוחים כי אתם מקטינים את הסיכון לתאונות במטבח.
בתכנון מטבח מקצועי הניקיון וההיגיינה הם חלק בלתי נפרד מהתהליך. יש לבחור בתכנון ובעיצוב של מטבח שיסייע בשמירה על הניקיון, על הסדר ועל ההיגיינה – מקומות אחסון מוסדרים, מערכות מים וביוב תקינות, מקום לפינוי וניקוי הכלים וכן הלאה.
4. מטבח מקצועי טוב צופה פני עתיד
השתדלו לעצב מטבח מקצועי המאפשר גמישות לצמיחה ולשינויים עתידיים. ניתן לשלב במטבח ציוד מודולרי הניתן להתאמה, כך שניתן יהיה להגדיר אותו מחדש או להרחיב אותו בקלות לפי הצורך. גמישות בפריסה ובהקצאת החלל מאפשרת למטבח להתאים את עצמו לטרנדים קולינריים מתפתחים, לשינויים בתפריט ולדרישות העסקיות.
זכרו, כל עסק הוא ייחודי, ועיצוב המטבח צריך להתאים לצרכים הספציפיים ולדרישות התפעוליות של ענף האירועים והקייטרינג או העסק הקטן המסוים. התחשבות בדגשים אלו תסייע ביצירת מטבח פונקציונלי, יעיל ומאובזר התומך בהצלחת העסק.
5. תשומת לב לפרטים – הדרך למטבח מקצועי מנצח
במטבח מקצועי יש חשיבות עליונה לתשומת לב לפרטים. ממעקב אחר מתכונים בצורה מדויקת ועד לציפוי מנות יפה, כל היבט של תהליך הכנת האוכל צריך להתבצע בדיוק. שפים וצוות מטבח צריכים לשים לב היטב לטעם, למרקם, למצגת ולאיכות הכללית. ציוד מטבח מקצועי מהווה גורם משמעותי שביכולתו להשפיע על יעילות המטבח, בטיחותו ובסופו של דבר הצלחתו. השיקולים הם גם איזה ציוד לכלול במטבח וגם היכן למקמם בחלל. על הציוד להיות מותאם לסוג האוכל ולמנות המטבח, אך גם שיהיו מתוצרת מהימנה ואמינה. על ציוד איכותי למטבח, אסור להתפשר. התפשרות על איכות הציוד משמעה תדירות גבוהה בחלקי חילוף ובציוד עצמו, פגיעה באיכות המנות שיצאו מפתח המטבח ולעיתים גם סכנה לבטיחות. בסופו של יום השקעה בציוד מקצועי חכם ואיכותי מהווה השקעה טובה ואף תחסוך בטווח הרחוב כסף לכל בית עסק. מעבר לציוד הנבחר, יש להקפיד בבחירת מיקומו ולתכנן חיבורים מתאימים לגז, חשמל ומים כדי שיוכל לפעול. בנוסף, פריסת המטבח צריכה לאפשר שדרוגים או תוספות ציוד עתידיים.
בהקפדה על עקרונות אלו יוכל המטבח המקצועי המעוצב שלכם לשפר את הפרודוקטיביות, לקדם בטיחות והיגיינה ולספק מרחב עבודה נוח ויעיל לשפים ולצוות המטבח.